Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

vaatwasser jaar vaatwassers zo vaat per jaren ecoprogramma al nu

Bent u jaren geleden al gestopt met het handmatig afwassen van uw vaat? Heeft u het geluk om al een aantal jaar uw vuile borden en bekers gewoon in de vaatwasser te kunnen zetten, om ze er een paar uur later schoon uit te mogen halen? Dan is de kans groot, dat u ook ontdekt heeft dat zo’n vaatwasser wel heel makkelijk is, maar toch ook wel wat duurder dan een afwasborstel en een teiltje water. Gelukkig is er toch een manier om te besparen op uw vaatwasser.

Vaatwassers zijn de laatste jaren namelijk een stuk zuiniger geworden. De afgelopen twintig jaar zijn de kosten van het gebruik van een vaatwasser, met € 200 gedaald. Betaalde je in 1990 nog zo’n € 335 aan water en energie voor je vaatwasser, is dat nu nog slechts € 75 per jaar. Uit een recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat de zuinigste vaatwassers uw afwas al doen voor slechts € 0,25. In 2006 lag dit bedrag nog op € 0,45. Dat is dus een flinke daling in vijf jaar tijd.

Heeft u dus nog een vaatwasser die inmiddels al een aantal jaren meegaat? Dan is het verstandig om een nieuwere versie aan te schaffen. De investering voor deze nieuwe vaatwasser heeft u snel terugverdient, doordat u € 200 per jaar bespaart op het verbruik van uw vaatwasser. Uit de vaatwassertest van de Consumentenbond is gebleken dat de volgende vier vaatwassers het goedkoopst in gebruik zijn: Etna EVW7961, Siemens SN 64M030EU, Bosch SMV43M10EU en Whirlpool ADG 9510. Met één van deze vaatwassers in uw keuken, bent u dus verzekerd van een schone vaat voor slechts € 0,25.

Nu zult u wellicht denken: “Ik heb een andere vaatwasser, maar wel met een ecoprogramma, dus dan ben ik alsnog goedkoper uit”. Helaas is dat niet altijd waar. Over het algemeen kunt u met een ecoprogramma op uw vaatwasser, inderdaad nog meer besparen op de kosten van uw vaatwasser, doordat het water- en energieverbruik lager zijn dan bij het hoofdprogramma. Het gemiddelde ecoprogramma gebruikt gemiddeld namelijk zo’n 0,5 kWh aan energie per wasbeurt minder. In enkele gevallen is het echter zo dat het waterverbruik van het ecoprogramma, niet lager, maar hoger uitpakt dan dat van het hoofdprogramma. Dit is dus een belangrijk punt om op te letten bij (aankoop van) uw vaatwasser.

Wast u uw vuile vaat nog steeds met de hand? Dan zult u nu begrijpen dat het de afgelopen jaren een stuk aantrekkelijker en goedkoper is geworden, om een vaatwasser aan te schaffen. Voor € 75 per jaar hoeft u dan nooit meer ruzie te maken over wie er af moet wassen tijdens Studio Sport, of over wiens beurt het is om af te drogen. Daarbij hoeft u ook nooit meer afwasborsteltjes en afwasmiddel te kopen en raken uw theedoeken ook een stuk minder snel versleten. Op die manier kost een vaatwasser u bijna niets en bespaart het u een hoop moeite en tijd.

Kortom, bespaar op uw vaat met een nieuwe vaatwasser!

 

Interessante links

Hoogste spaarrente hebben?