Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

meer geld door houden uitgeeft kunt uitgaven euro aankopen heeft periode

Sinds de intrede van de automatische incasso, vervolgens het ‘plastic geld’ en sinds een aantal jaren ook het internetbankieren, is het steeds moeilijker geworden om overzicht te houden over uw uitgaven. Het geld gaat niet meer letterlijk door uw handen en uw portemonnee raakt niet meer leeg. Hierdoor bent u zich wellicht minder bewust van wat u uitgeeft en waaraan u het uitgeeft. Dit heeft ongetwijfeld tot gevolg dat uw bankrekening sneller leegstroomt dan vroeger het geval zou zijn. Uw portemonnee raakt nooit meer leeg, u heeft immers altijd genoeg geld bij u in de vorm van een pinpas of creditcard. De kans dat u daardoor sneller toegeeft aan een impulsaankoop is groot. En zeg nu eens zelf; hoe vaak geeft u niet een paar euro meer uit dan u van plan was, omdat die ene spijkerbroek toch net iets mooier is dan die jeans binnen uw budget?

Het huishoudboekje uit grootmoeders tijd is het ultieme middel om uw uitgaven in de hand te houden. U kent ongetwijfeld wel iemand die er nog gebruik van maakt, zoals uw eigen moeder of grootmoeder. Door simpelweg uw uitgaven bij te houden in een huishoudboekje krijgt u een goed inzicht in uw bestedingspatroon. Iedere euro die u uitgeeft, schrijft u op en deelt u in per categorie. Zo kunt u aan het eind van de week of maand precies zien hoeveel u die periode uitgegeven heeft aan vervoer, boodschappen, kleding, telefoon, etc.

Het beste resultaat behaalt u als u voorafgaand aan die periode opschrijft wat u per categorie maximaal uit wilt geven. Bijvoorbeeld gebaseerd op uw maandinkomen of gewoon op basis van uw persoonlijke grenzen. Aan het eind van de periode kunt u dan simpelweg zien of het u gelukt is om binnen uw budget te blijven. Zo niet, dan weet u dat u de volgende week of maand moet besparen op die categorie. Dat kunt u doen door in uw huishoudboekje in de gaten te houden hoe hoog uw uitgaven oplopen. Nadert u de grens van uw budget? Dan moet u uw aankopen goed overwegen en alleen de hoogstnodige aankopen doen.

U zult na een tijdje zien dat u veel meer geld uitgeeft aan bepaalde dingen dan u zou willen. Door voor uzelf simpelweg een grens te stellen en deze aan te houden door bijvoorbeeld luxe aankopen uit te stellen en abonnementen op te zeggen, bespaart u al snel tientallen euro’s. Om te voorkomen dat u deze euro’s de volgende maand alsnog uitgeeft, is het aan te raden om het bespaarde bedrag weg te zetten op een spaarrekening. U kunt het geld dan niet meer uitgeven door middel van een impulsaankoop - het staat immers niet meer op uw betaalrekening - en u bouwt gelijk een reserve op voor in geval van nood. Als u dan onverwacht een keer een grote aankoop moet doen waar u niet onderuit kunt, dan heeft u in ieder geval wat geld achter de hand en hoeft u niet verder te besparen op uw aankopen van die periode.

 

 

Interessante links

Hoogste spaarrente hebben?