Vragen / antwoorden

Hier kunt u straks een vraag stellen, of het antwoord op een vraag vinden.

Vergelijkbare artikelen

Nieuwsberichten die te maken hebben met het onderwerp dat u bekijkt vindt u hier.

rijbewijs halen zo korte minder door lessen kans snel les kunt

Iedereen kent het wel. Op een 18e verjaardag bestaat de helft van de cadeaus uit elektrische auto’s, sleutelhangers met dure auto’s, plastic speelgoedauto’s en niet te vergeten; de grappen over het binnenblijven terwijl de jarige voor de eerste keer achter het stuur kruipt. Iedereen gaat er vanuit dat je na je 18e verjaardag op korte termijn je rijbewijs zult halen. Maar wat nu als je ouders dit niet voor je willen of kunnen betalen en je zelf ook niet echt veel hebt kunnen sparen? Kijk dan goed of je genoeg gespaard hebt om toch je rijbewijs te halen. Zo niet, spaar dan nog even door. Maar geef in ieder geval niet te veel uit aan het halen van je rijbewijs. Besparen op je rijbewijs is namelijk goed mogelijk, maar dan moet je wel goed opletten.

Allereerst is de kans groot dat je zo snel mogelijk je rijbewijs wilt halen, als je net 18 geworden bent. Het is echter verstandiger om even geduld te hebben. Veel rijscholen bieden tegenwoordig een ‘snel je rijbewijs’ pakket aan, waarmee je in vijf, tien of 15 dagen je rijbewijs kunt halen. Dat is natuurlijk fijn om snel te kunnen rijden, maar het is ook de duurste optie die je kunt kiezen. Het is veel verstandiger om één à twee losse lessen per week te volgen. Je bent dan natuurlijk langer bezig voor je alleen de weg op mag, maar je betaalt per les en daardoor uiteindelijk voor je rijbewijs, een stuk minder dan voor zo’n snel pakket. Daarbij wordt er tijdens zo’n korte cursus ook veel verwacht van je korte termijn geheugen, waardoor je minder informatie opslaat voor op de lange termijn. Daardoor is de kans groter dat je minder goed leert rijden met een korte cursus, dan met lessen over een langere periode. Met losse lessen bespaar je dus niet alleen geld, je leert er ook beter door rijden.

Een andere factor die van invloed is op jouw kwaliteit van rijden en op de kosten van je rijbewijs, is het slagingspercentage van je rijschool. In je omgeving zul je ongetwijfeld tientallen rijscholen vinden, die allemaal een ander tarief handhaven. Hoewel het verleidelijk is, is het ook zeer onverstandig om direct voor de goedkoopste te kiezen. Je moet altijd kijken naar de juiste combinatie van lesprijs en slagingspercentage. Een rijschool waar je les bijna gratis is, maar waar vrijwel niemand de eerste, tweede en derde keer slaagt, kost jou ontzettend veel geld. Je kunt beter iets meer betalen voor je les bij een rijschool, waar de kans op slagen groot is. De kosten van je examen zijn tenslotte het hoogst en die hoef je dan maar één keer te betalen. Zo bespaar je jezelf dus dubbele examenkosten en is de kans ook nog eens groot dat je minder lessen nodig hebt.

Tot slot kun je nog besparen door goed te kijken naar de kosten van je theorie-en praktijkexamen en door je theorieboeken van iemand te lenen die zijn rijbewijs al gehaald heeft. Succes!

Interessante links

Hoogste spaarrente hebben?